
Nu e uşor să fii gazdă, când musafirii sunt o familie cu copii mici. Primirea unui copil mic presupune câteva aranjamente suplimentare, de care, în mod normal, nu ţinem seama. Copilaşii se mişcă mult şi sunt curioşi. Aşadar, vazele chinezeşti şi decoraţiunile interioare fragile trebuie puse deoparte pentru câteva ore. Camerele în care „accesul este interzis” trebuie închise, înainte ca musafirii să ajungă la noi.
Atenţie la pomul de Crăciun!
Pomul de Crăciun este principala atracţie a copiilor. Curioşi din fire, ei vor să atingă globurile, să guste din bomboane şi să încerce instalaţia de pe brad. Reacţia lor este cât se poate de naturală, potrivită particularităţilor de vârstă.
Nu e pe placul nostru, dar oare ce putem face în această privinţă, fără să ajugem într-o postură dezagreabilă?
Ei bine, putem crea condiţii în care şi cei mai mici să aibă voie să atingă pomul de Crăciun. Trebuie doar să ne asigurăm că pomul de Crăciun este stabil şi copiii nu-l pot trage peste ei. Dacă avem decoruri fragile, este mai bine să le punem deoparte sau în vârful bradului, pentru ca prichindeii să nu ajungă la ele.
Copiii își vor dori să desfacă toate darurile. Aşadar, să lăsăm sub brad doar cadourile cumpărate pentru ei. Accidente se pot întâmpla oricând. În prelungitoarele de lângă brad să punem câte un capac de siguranţă pentru prize.
Masa festivă
Mâncarea parcă e mai gustoasă, dacă este aranjată cu gust. Masa frumos aranjată îi atrage pe copii ca un magnet. În aceste momente, se varsă vinul roşu sau cafeaua pe covorul alb, desigur neintenţionat. Iată, ce situaţie delicată pentru ambele părţi! Părinţii ar intra în pământ de ruşine, iar noi, drept gazde, devenim uşor iritate, dacă ne gândim la orele pe care le-am petrecut curățând covorul. Putem evita situaţiile de acest gen, dacă le pregătim şi copiilor o măsuţă mică. Este indicat ca tacâmurile lor să fie din plastic. Acestea, chiar dacă sunt scăpate pe jos, nu se sparg. Cei mici vor fi încântaţi de farfuriile colorate, de linguriţele speciale, iar tentaţia de a sta la masa adulţilor va fi mai mică.
Nu este o idee rea să alegem aperitive şi prăjituri, pe care copiii le pot mânca uşor, ţinându-le în mână.
Jucării la îndemână…
Dacă nu avem jucării acasă, n-ar strica să facem rost de o carte cu poveşti, câteva creioane colorate şi hârtie albă. Când musafirul cel mic devine mai agitat, îi putem distrage atenţia cu un astfel de stimul nou, fără a ne pune pe noi înşine sau pe musafiri într-o situaţie neplăcută.
Câteva cuvinte despre cadouri…
Conform bunelor maniere, cel care primeşte un dar trebuie să-l deschidă în faţa celui care i l-a oferit. Aşadar, cadoul oferit de noi e bine să fie un obiect care poate fi „încercat” de îndată. Atenţie însă, la darurile care fac mult zgomot, precum instrumentele muzicale sau jucăriile cu un sonor puternic! Ascultarea sirenei de nenumărate ori poate deveni stresantă de la un punct.
Lasă un răspuns