
Stetoscopul reprezinta unul dintre cele mai folosite instrumente medicale, folosirea lor fiind facuta de catre aproape toti medicii, indiferent de ramura medicinii pe care acestia profeseaza si nu in ultimul rand, chiar si de catre oamenii simpli.
Nu cred ca exista om pe lumea asta care sa nu stie cum arata un stetoscop, ba mai mult decat atat, multi oameni l-au si folosit macar o data pe acesta pentru a-si lua tensiunea arteriala. Astfel ca, putem spune ca stetoscopul poate fi folosit si impreuna cu tensiometru, in scopul luarii tensiunii arteriale. Acest procedeu este destul de simplu de realizat si poate fi facut chiar de catre oricine, fara a fi nevoiti sa apeleze sa ajutorul unui medic de specialitate. Pe piata din tara noastra exista destul de multe branduri renumite, care se ocupa cu realizarea si comercializarea de stetoscoape, insa atunci cand se doreste folosirea lui numai in scopul luarii tensiunii arteriale, nu este destul de important ca stetoscopul folosit sa fie unul realizat de catre un brand foarte cunoscut sau sa coste foarte multi bani. In duplex cu tensiometrul se poate folosi cu succes chiar si un stetoscop mai ieftin, caci cu siguranta si acesta va ticai atunci cand tensiometrul va indica tensiunea arteriala corecta.
Cat de comune sunt stetoscoapele in Romania?
Majoritatea medicilor de familie din tara noastra folosesc in fiecare zi stetoscopul pentru a diagnostica diferiti pacienti. De exemplu, atunci cand ne prezentam la cabinetul medicului de familie in vederea unui consult, cu siguranta acesta va folosi un stetoscop pentru a ne diagnostica. Pentru cei care nu stiu, stetoscopul se foloseste in vederea ascultarii unor organe interne principale, cum ar fi inima si plamanii. Atunci cand un medic specialist foloseste stetoscopul pentru a asculta batailie inimii, acesta poate cu usurinta sa isi dea seama daca bataile acesteia sunt unele corecte si daca pacientul prezinta malformatii la nivelul acesteia.
In cazul in care un medic specialist foloseste un stetoscop pentru a asculta zgomotele produse de catre plamanii unui pacient, acesta poate sa isi dea seama cu o destul de mare usurinta daca pacientul respectiv prezinta la nivelul plamanilor unele afectiuni destul de serioase. Printre afectiunile destul de serioase de la nivelu plamanilor, care pot fi identificate cu ajutorul unui stetoscop, de catre un medic specialist, se afla astmul, bronsita sau pneumonia. Fiecare dintre aceste afectiuni, daca nu sunt diagnosticate si tratate la timp, se pot agrava si pot degenera, ducand la lucruri mult mai grave.
In concluzie putem spune ca un stetoscop este destul de important in medicina, deoarece este capabil cu adevarat sa ajute un medic specialist sa dea niste diagnostice destul de corecte in cazul inimii si al plamanilor. Bineinteles, trebuie mentionat si ca, daca se doreste diagnosticarea corecta, este necesar ca stetoscopul sa fie unul de calitate.
Lasă un răspuns