De ce unii oameni au fetishuri?

cuplurile-si-fetishurile

Fetishurile se refera la cazurile in care dorintele si comportamentele sexuale ale unei anumite persoane se agata de un anumit obiect specific, cum ar fi de exemplu papucii sau picioarele. Contrar a ceea ce crede lumea, faptul ca ai un fetish nu este in mod neaparat o problema. Acest lucru devine o problema cand fetishul respectiv devine o sursa de stres in viata ta. Cu alte cuvinte, un fetish nu este considerat a fi o problema clinica decat daca persoana respectiva nu este deranjata de acest fetish sau isi da seama ca acest fetish le afecteaza capacitatea de a dezvolta si de a mentine o relatie. Oamenii pot sa aiba un fetish pentru orice, de la lucruri mai conventionale, cum ar fi lenjeria intima din matase sau pantofii de piele, pana la unele lucruri mai putin obisnuite, cum ar fi mizeria sau masinile. Poate nu este o surpriza faptul ca cele mai obisnuite intrebari pe care le au oamenii in legatura cu fetishurile este modul in care acestea apar de prima data si de aici si urmatoare intrebare pusa de unul dintre cititori:

“De ce unii oameni dezvolta unele fetishuri pentru lucruri mai ciudate?”

Exista cateva moduri de a privi acest lucru, dar explicatia care a primit cea mai multa atentie sugereaza faptul ca fetishurile se dezvolta din asocierile invatate dintre un anumit lucru si placerea de natura sexuala. Pentru a ilustra acest punct de vedere, putem sa luam in considerare n exemplu care a fost prezentat intr-un articol de cercetare al unei persoane care isi descria prima intalnire cu un obiect de fetish:

Eu eram singur acasa si am vazut noii papuci de piele ai unchiului meu. M-am apropiat si am inceput sa simt noul miros de piele si sa ii sarut si sa ii ling. M-am excitat atat de mult incat chiar am ajuns  sa ejaculez. De atunci, ma simt excitat de papucii de piele.”

In acest caz, prezentarea unui obiect de dorit a creat o excitare a persoanei respective, pe care el a interpretat-o ca fiind sexuala. Se pare ca acest eveniment a fost atat de puternic, incat i-a provocat o asociere sexuala de o viata cu acest obiect. Unii oameni au nevoie de mai multe asocieri ale unui obiect cu placerea sexuala pentru a dezvolta o asemenea asociere. Cu toate acestea, cred ca ai prins ideea din acest exemplu-  si anume ca fetishurile sunt un lucru pe care se pare ca il dobandim prin experienta si invatare.

Fetishurile se dezvolta este prin intermediul unui proces numit conditionare clasica

Un mod prin care fetishurile se dezvolta este prin intermediul unui proces numit conditionare clasica. Conform acestui ghid sexual, atunci cand un obiect apare in mod repetat exact inainte de a avea parte de o excitare sexuala, ajungem in mod eventual sa vedem acel obiect ca pe un indiciu pentru excitare  pe viitor de fiecare data cand vedem acel obiect. Aceasta idee a fost demonstrata in cadrul unui experiment fascinant care a avut loc in anii 1960.

In cadrul acestui studiu, participantii barbati heterosexuali au fost legati la un pleismograf pentru penis, un dispozitiv care masoara cat de excitati sexual sunt barbati in functie de cantitatea de sange care le ajunge la penis. Participantilor li s-au aratat in mod repetat imagini cu pantofi (un stimul non excitant pentru majoritatea barbatilor heterosexuali), care au fost urmate imediat de imagini cu femei atragatoare care erau dezbracate (un stimul excitant pentru majoritatea barbatilor heterosexuali). Dupa ce barbatilor li s-au prezentat in mod repetat imagini cu pantofi urmate de imagini nud, barbatii au ajuns eventual sa fie excitati doar de simpla prezentare a unor imagini cu pantofi. Prin urmare, cei care au efectuat experimentul au fost capabili le induca participantilor un fetish mediu fata de papuci.

Aceasta teorie ofera o explicatie simpla si intuitiva pentru origina fetishurilor. In timp ce nu este singura teorie privind motivele pentru care exista fetishuri, are cele mai puternice cercetari care sugereaza ca toate fetishurile, indiferent de cat de neobisnuite ar fi, s-ar putea dezvolta conform aceluiasi proces.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*