De ce camasile barbatesti au nasturii pe partea stanga

despre-nasturii-camasilor

Una dintre cele mai sigure moduri de a spune daca  o camasa este de barbat sau de femeie, e sa verificam pe ce parte sunt nasturii. Camasile pentru barbati se incheie de la stanga la dreapta, iar cele pentru femei, de la dreapta la stanga. Nasturii au o functie estetica si fucntionala.  De asemenea acestia vor adauga o nota speciala camasilor si un aer de profesionalism.  In plus, il ajuta pe cel care o poarta sa scpae de ea mai usor, ori de cate ori vrea sa o dea jos.

Originile

Exista multe teorii despre originea camasilor si a altor haine pentru partea superioara a corpului. Unele teorii includ credintele religioase ca “Adam si Eva” si cunostinta despre propria lor sexualitate si nuditate. Alte perspective include idei mai functionale ca protectia impotriva zapezii, vantului, ploii, insectelor, frigului si a caldurii. Partea despre nasturi are o origine misterioasa.

Nasturii “instariti”

O terie despre motivul pentru care nasturii sunt pe parti opuse este aceea ca, in secolul XIX, multe femei bogate aveau servitoare care le ajutau sa se imbrace.  Cand au pus nasturii pe partea stanga a rochiei pentru femei, nasturii au fost mai usor de manevrat pentru servitoare,  atata timp cat au fost dreptaci, asteflel ca femeile bogate aveau nasturii pe partea stanga. De asemenea, cele mai multe femei care voiai sa fie la moda, isi doreau nasturii pe partea stanga. In general, barbatii instariti se imbracau singuri si isi incheiau camasile de la dreapta la stanga, cu foarte multa lejeritate.

Nasturi la comanda

O alta teorie despre motivul pentru care barbatii si femeile au nasturii  in parti opuse, este faptul ca barbatii ar trebui sa fie capabili de a targe cu arma, fara obstacole.  Nasturii de la camasile masculine provin dintr-o societate care detinea arme, unde mana dreapta trebuia sa ajunga in  partea stanga a corpului, si nu avea voie sa fie blocata cu incheierea imbracamintei.

Evreii ortodocsi

Evreii ortodosci nu au aderat la regulile legate de nasturii pentru femei si cei pentru barbati. Ambele sexe purtau nasturii de la dreapta la stanga.  Dr. Yitzchok Block explica “hainele noastre se incheie, conform traditiei, de la dreapta la stanga, atata timp cat nu folosim arme. Kabbalah declara ca partea dreapta a persoanei trebuie sa aiba prioritate fata de stanga, pentru ca partea dreapta a barbatilor reprezinta bunatatea, iar stanga severitatea, justitia si rasplata.

Pozitia nasturilor este, acum, lipsita de relevanta, cu esceptia cazurilor de traditie si religie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*