Să vă luminez, pe cât îmi permite mintea mea prost iluminată în ce privește subiectul ăsta. Containerele „cu fracții” sunt strămoașele containerelor moderne colorate. Înainte, deșeurile se sortau doar pe cele două fracții – umedă și uscată. Adică chestii ude – resturi vegetale, organice, în general și probabil prezervativele (io așa cred) în containerele vechi negre și chestii uscate – carton, plastic, sticlă, metal și bunica, în containerele vechi galbene (capacul e galben, de obicei). Diferențierea asta se face deoarece fracția umedă ajunge la groapa de gunoi, iar cea uscată, la Stația de Sortare Deșeuri Valorificabile, unde sunt sortate pentru a fi refolosite. Dacă nu sortăm astfel, riscăm o amendă cuprinsă între 1000 și 2500 de lei, amendă pe care o ia asociația de locatari căreia îi facem cinste. Partea și mai faină e că acum avem și oribilele cotainere moderne colorate, spurcate ca formă și nepotrivite de nicio culoare cu peisajul orădean. Așa că, cetățeanul ideal (io!), coboară, desface sacii de gun…șeuri și le aruncă așa:
- castravetele putred și restul resturilor de la masă – containerul negru de fracție umedă;
- cutia de pizza – containerul cu capac galb de fracție uscată SAU în cel albastru pentru hârtie și carton;
- tampoanele folosite și scutecele copilului – containerul negru de fractie umedă;
- PET-ul, în containerul galben de fracție uscată SAU containerul modern galben pentru plastic și metal;
- floarea uscată din cauză că baia e uneori prea departe – în containerul negru de fracție umedă.
- cutia de conserve cu câteva pulpe de pește rămase în ea – containerul galben de fracție uscată SAU containerul modern galben pentru plastic și metal;
- sticlele de bere – containerul galben de fractie uscată SAU containerul modern verde pentru sticlă.
- biletele de pariuri necâștigătoare – containerul negru de fracție umedă. Știu, nu e normal, da tre să derutăm soția, că dacă vine să caute, lipsită de imaginație cum e, o să se uite la hârtii. Ha!
Și așa mai departe, până ne-am golit sacii. Frumoasă muncă! Sigur, ca să evităm a face asta în văzul vecinilor, le putem sorta în casă și să eliberăm toți microbii captivi înainte să le ducem jos, sau să punem coșulețe și săculeți tricotați colorați prin toată casa. Nu știu care idee e mai bună, ziceți voi la comentarii.
Lasă un răspuns