Unde aruncăm gunoaiele I

Stiu că mai nou li se zice deșeuri, da’ pentru mine tot ca niște gunoaie arată, când le duc jos să le arunc. Iar aruncarea gunoaielor a devenit un film de mister și suspans pentru mine și probabil și pentru alții. Cobori, rapid, pândit de o luxație la gleznă, ajungi la locul cu containerele. Muuuulte. Multicolore, îmbiindu-te cu putoarea lor să scapi cât mai repede de… marfă. Și totuși, din 7 containere, pe care dracu îl aleg? Suspans! De ce suspans? Fiindcă, mai nou, poliția locală stă la pândă între tomberoane. Sunt dotați cu stomac rezistent, pix și foaie. Și se scobesc frecvent în nas, să scoată mirosul, probabil. Iar dacă te-au prins că ai aruncat punga cu toate gun… deșeurile în același container, îți împușcă o amendă. Și asta mi se pare un deșeu de lege, deoarece…

Din câte am cercetat și vorbit cu specialiștii, colectarea asta selectivă, așa cum se face ea în Oradea nu prea e în regulă. Adică avem prea multe scule pentru aceeași treabă, ceea ce e derutant. Nu mă refer la polițiștii locali (așa s-o zice?) ci la containere. Avem alea vechi, sparte, negre, cu „Fracție uscată” și „Fracție umedă” și mai avem astea noi, colorate, moderne, care de multe ori îs puse chiar la colțul intersecției, să nu cumva să vezi dacă poți ieși (vezi cele de pe Negruzzi colț cu Doinei). Așa că, de unde să știe orădeanul sârguincios ce-i cu atâtea containere, dacă nu a făcut măcar un curs de managementul deșeurilor?

Din mass-media vor zice unii. Și așa e normal, ca municipalitatea să informeze cetățenii pe la radio, tv, ziare și pliante, pe subiectul ăsta. Și știu sigur că s-a făcut o campanie referitor la colectarea selectivă (nu mai am chef să caut link-uri), axată pe cât de curată și frumoasă va fi lumea, dacă vom colecta selectiv. Dar nu cred că s-a zis în campanie că dacă nu vom face asta vor sări polițiștii din container, cu amenzi, că atunci ar fi știut mult mai mulți ce și cum. Io, cel puțin, nu mai țin minte campania aia, probabil am fost până jos să duc gunoiul, pe durata desfășurării ei. Deșeul, pardon! Cred că dacă s-ar fi investit în campania respectivă, care chiar are un rost și pentru oameni și pentru natură, un sfert din banii pe care i-am pierdut jucând la referendum, Oradea ar fi fruntașă la capitolul colectare selectivă. Părerea mea…

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*