Am citit nenumarate articole care ofera presupuse “sfaturi” cu privire la “combaterea” proceselor verbale, motiv pentru care doresc sa imi exprim opinia cu privire la informatiile, de cele mai multe ori eronate, promovate cu ajutorul unor astfel de articole.
Mai jos va prezint un astfel de mesaj, cerandu-mi totodata scuze pentru eventualele greseli gramaticale si de exprimare ale autorului.
“In momentul in care politistul va opreste pentru depasirea vitezei, la cererea dvs., el TREBUIE sa aiba asupra lui si sa va prezinte: certificatul de omologare a aparatului radar de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, buletinul de verificare metrologica in termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuarii verificarii si autorizatia de operator radar pentru cel care va incheie procesul-verbal. Lipsa oricaruia din aceste documente trebuie prevazuta de dvs. la rubrica „alte mentiuni” si este caz de nulitate absoluta a procesului-verbal.”
Probabil pentru cei care nu sunt familiarizati cu O.G. 2/2001, citatul de mai sus o sa ii entuziasmeze, vazandu-se in fata faptului implinit de castigare a contestatiei procesului verbal de contraventie in instanta.
Nu este deloc asa. In cazul in care politistul rutier constata incalcarea legislatiei rutiere, fie prin depasirea limitei de viteza pe un anumit tronosn de drum, fie prin savarsirea unei alte fapte de natura contraventionala, acesta are dreptul de a opri autovehiculul, de a legitima conducatorul auto si a-l sanctiona in cazul in care situatia o impune. Agentul poate sau nu prezinte documentele mentionate in citatul de mai sus, iar contravenientul are dreptul sa faca obiectiuni in cazul in care considera ca i-au fost incalcate drepturile sau are dubii cu privire la legalitatea procesului verbal. Un aspect foarte important este acela ca, lipsa documentelor specificate in momentul incheierii procesului verbal sau imposibilitatea prezentarii lor, NU constituie motiv de nulitate a procesului verbal de contraventie, numai in situatia in care acestea nu sunt depuse nici ulterior ca mijloace de proba in instanta. Este naiv sa credem faptul ca, un echipaj de politie care are tematica constatarea si sanctionarea faptelor de incalcare a limitei de viteza, sa nu fie dotate cu cinemomentre omologate si verificate metrologic, respectiv sa nu aiba personal calificat in folosirea dispozitivelor. Au fost si probabil vor fi cazuri izolate, insa acestea sunt sub 1%.
Nerespectarea regimului legal de viteza, este una dintre cauzele principale ale accidentelor cu victime din tara noastra. Circularea cu viteze de peste 100 de Km/h in localitati, in conditiile in care in aceste zone exista riscul de a iesii in calea autovehiculului fie copii, fie animale, o putem numi o forma majora de inconstienta din partea unor soferi.
Atitudinile sfidatoare prin care conducatorii auto se opun legitimarii agentului de politie si filmeaza scenele, sunt practici frecvente in ultima perioada. Protagonistii scenelor demne de teatru sunt in cele mai multe cazuri cetateni care nu cunosc legea, sunt persoane care citesc fie pe internet, fie primesc informatii, cum sa se “apere” de agentii de politie, atitudini care de cele mai multe ori le aduc amenzi sau cateva drumuri la sectia de politie in cele mai fericite cazuri.
Un conducator auto, si un cetatean elevat, in cazul in care este oprit si legitimat de catre un agent de politie, respecta indicatiile acestuia, chiar daca este pasibil de o sanctiune fara a face teatru. Avem dreptul la aparare fata de sanctiunea care ni se aplica prin posibilitatea de a face obiectii asupra celor mentionate in procesul verbal, iar in cazul in care consideram faptul ca sanctiunea nu a fost aplicata corect, sau nu am comis fapta, avem de asemenea dreptul de a apela la justitie unde ne putem dovedi nevinovatia. Iar in cazul in care te consideri vinovat, asumarea faptei si a consecintelor acesteia ne confera posibilitatea de a beneficia de posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii in 48 de ore. Statistic vorbind, in ceea ce priveste procentul de plangeri contraventionale respinse, acesta este de peste 95%. In consecinta respectarea legii ne scuteste de cele mai multe ori de neplaceri si de drumuri inutile.
Lasă un răspuns