Spa-Urile Sunt Sansa Turismului Romanesc!

spa-romanesc

Acest topic este despre Spa-urile sunt sansa turismului romanesc!, autorul, Administrator, a scris despre: Lucia Morariu, secretarul de stat pentru turism, indeamna investitorii sa bage banii in bazele de tratament din statiunile din tara, dar si de pe l … Scroleaza in josul paginii pentru a citi mai mult!

Lucia Morariu, secretarul de stat pentru turism, indeamna investitorii sa bage banii in bazele de tratament din statiunile din tara, dar si de pe litoral.Bloguriturism.ro a stat de vorba cu Lucia Morariu, secretarul de stat pentru turism din cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, despre cum dispar s-a facut privatizarea in statiunile balneare din Romania si despre sansele pe care industria de profil le are ca sa scoata bani frumosi de la turisti.

Litoralul romanesc poate fi salvat de catre dezvoltarea spa-urilor. In urma participarii, cu stand, a ministerului la Targul de Turism „Bursa Litoral 2009”, Lucia Morariu a tras cateva concluzii referitoare la evolutia litoralului ca destinatie turistica: „Interesul operatorilor de turism scade putin fata de litoralul romanesc, pentru ca exista foarte mult produs de turism de litoral pe piata externa si pentru ca au aparut foarte multi operatori de chartere, pe toate destinatiile clasice. Este o concurenta acerba si in strainatate pentru turismul de litoral, care duce la scaderea preturilor in tari precum Grecia, Turcia, Bulgaria. Si calitatea serviciilor de pe litoralul romanesc nu este conforma cu ceea ce si-ar dori operatorii din turism si, de multe ori, creeaza probleme”. In viziunea ei, doua sunt solutiile pentru imbunatatirea situatiei: investitiile in hoteluri – „Unii investitorii si-au dat seama ca, dupa nebunia imobiliara, primul domeniu in care se va castiga si in care vor trebui sa investeasca este turismul”; a doua solutie este „orientarea catre turismul de cura balneara si wellness pe litoralul romanesc”.

„Chiar daca ploua la mare, turistii vin pentru o baie in piscina acoperita, pentru un tratament”.Cum poate ajuta chiar atat de mult acest tip de turism statiunile de pe litoral? Ca, doar, la mare mergi pentru o baie in… mare, nu in piscina, fie ea si incalzita, nu? Lucia Morariu sustine ca turismul balnear ajuta foarte mult la lungirea sezonului de pe litoral; un sezon mai lung inseamna personal mai bine calificat, iar asta se traduce in servicii mult mai bune. Iar daca apar situatii ca anul acesta, cand turistii si-au luat sejururi la mare prin programul social „Litoralul pentru toti”, dar au dat acolo de vremea rea, restaurante si terase inchise, secretarul de stat spune ca solutia e reprezentata tot de facilitatile spa ale hotelurilor: „Nu poti sa te lupti cu vremea, dar poti sa faci facilitati de congrese, conferinte, evenimente in general, si sa-ti atragi un asemenea tip de activitate acolo. P

oti sa-ti dezvolti partea de cura balneara si oamenii, daca ploua, fac baie intr-o piscina interioara si fac un tratament…” Hotelul Sovata are spa ca in Budapesta. Pretentii nu pot fi ridicate nici in ce priveste statiunile balneare traditionale din tara: Calimanesti, Caciulata, Baile Herculane… Totusi, sunt cateva unitati care au bagat bani in facilitatile de wellness: „As nominaliza Hotelul Sovata din statiunea cu acelasi nume, care are o baza de tratament si facilitati comparabile cu ce gasim in Budapesta, de exemplu. Si Felixul, cu Hotel International, de asemenea. Nu sunt doar acestea, dar aici s-au facut investitii serioase si au si turisti. E vorba de foarte multi bani si acesti bani nu au existat pana acum. Din fericire, zona turismului balnear este eligibila pentru depunerea de proiecte pentru modernizari ale unitatilor hoteliere si constructii de baze de tratament cu fonduri europene prin programul Axa 5”. Vorbim aici de 150 de milioane de euro, alocati pentru perioada 2007-2013 pentru dezvoltarea si promovarea turismului romanesc.

Din declaratiile Luciei Morariu, cele mai active in depunerea de proiecte sunt zonele Calimanesti-Caciulata si Govora. Proiectele se depun la Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, autoritatea de management pentru investitii in turism. Ministerul vrea cinci statiuni balneare in urmatorii ani.Lucia Morariu arunca o parte din vina decaderii acestor statiuni pe umerii privatizarilor proaste si a lipsei unui plan coerent de dezvoltare in turism: „Pe de-o parte, este problema autoritatilor locale care, uneori, sunt mici si n-au bugete corespunzatoare sustinerii unei dezvoltari turistice. In alte situatii, turismul nu a fost atat de interesant, orientarea a fost imobiliara si s-a ajuns ca in unele statiuni sa se vanda si strazile. Nu am beneficiat in turism de o dezvoltare planificata niciodata. Nu am avut bani in Romania pentru investitii in turismul balnear, pentru ca bazele de tratament costa foarte mult. Acum, investitorii au sansa sa foloseasca aceste fonduri europene.

Si asta si trebuie sa faca astfel incat, in patru-cinci ani, sa avem macar patru-cinci statiuni corespunzator dezvoltate. In ceea ce ma priveste, am propus colegilor mei din PNL, pentru programul de guvernare, sustinerea de la bugetul statului a refacerii in perioada urmatoare a zece statiuni balneare din Romania. Si pot sa spun ca in aceasta toamna am dat drumul la procedura de achizitie publica pentru realizarea strategiei de dezvoltare balneara, care ne intereseaza in mod deosebit. Dupa parerea mea, si nu numai dupa parererea mea, sansa Romaniei turistice sta in turismul balnear”, a incheiat secretarul de stat pentru turism.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*