Cine a inventat pantofii stiletto? Cum au aparut si care a fost rolul acestora

cine a inventat pantofii stiletto

Tocurile inalte au aparut aproape odata cu femeile, insa tocurile tip „stiletto” au o origine mult mai recenta.

Tehnologia emergenta de la inceputul anilor ’50 a aratat ca pantofii cu tocuri inalte ar putea fi produsi dintr-odata cu tocuri subtire din metal in loc de lemn, asa cum se intampla pe atunci. Acestea au devenit rapid la moda, iar astazi tocurile inalte se produc folosind aceste metode.

Raspunsul care se da de obicei este ca Roger Vivier a inventat tocurile stiletto. Cu toate acestea, raspunsul nu este atat de clar pe cat ar parea.

Cand au fost inventati pantofii stiletto?

Istoricii pantofilor (da, exista astfel de oameni) au restrans numarul concurentilor pentru invenatorul pantofilor stiletto analizand istoria pantofilor. Ceea ce stim este ca un numar de producatori de pantofi din Italia au experimentat diferite tehnici pentru a face tocurile stileto in anii ’50.

Noul proces de „extrudare” prin care otelul ar putea fi super-intarit a fost crucial (extrudarea a fost inventata in 1937 si a jucat un rol important in castigarea celui de-al doilea razboi mondial).

Cu otel extrudat, designerii ar putea realiza tije la fel de groase ca un ac de tricotat, dar care sa suporte greutatea unei femei. Inainte de a se inventa otelul extrudat, tocurile erau facute din lemn, astfel incat tocurile subtiri erau imposibil de realizat.

O a doua descoperire a venit odata cu crearea a ceea ce este cunoscut acum drept „shank”. Aceasta este o piesa din metal care coboara pe talpa incaltamintei. Permite conecarea dintre calcai si degete, dar de asemenea le permite acestora sa functioneze independent – se pot rasuci si indoi pe masura ce mergi.

Cu aceste, doua tehnologii, urmatorul pas logic a fost realizarea unui toc subtire, inalt: un stiletto. Si tocmai asta s-a intamplat.

Care au fost primii pantofi stiletto?

Desi pantofii stiletto nu existau inainte de anii ’50, ideea de pantofi stiletto exista cu siguranta. Revistele pentru barbati includeau de mult imaginile femeilor cu tocuri subtiri, inalte – mult mai asemanatoare cu stiletto decat cu metodele disponibile la vremea respectiva.

Prin urmare, se pare ca o serie de designeri diferiti au lucrat pentru a produce stiletto in acelasi timp, creand pur si simplu, cu noile tehnici, un concept la care se gandisera mult timp. Daca acest lucru este corect, atunci niciun designer nu ar putea pretinde ca este inventatorul pantofilor stiletto. Acestea fiind spuse, numele cel mai des mentionat cand vine vorba de inventatorul pantofilor stiletto este designerul de pantofi pentru femei Roger Vivier.

Afirmatiile lui Vivier sunt mult mai bune decat ale celorlalti. El a fost designer pentru Christian Dior la acea vreme si a pus spre vanzare pantofii stiletto in 1954 (unele surse sugereaza ca i-a scos pe piata mult mai devreme, inca din 1952).

Pe masura ce timpul trece, poate deveni din ce in ce mai putin probabil sa se gaseasca un raspuns definitiv la intrebarea „Cine a fost inventatorul stiletto?”. S-ar putea sa ramana pentru totdeauna un mister. Dar Roger Vivier este cel mai bun raspuns pe care il putem da!

pantofii stileto si istoria acestora

Motivele pentru care au fost inventati pantofii cu toc – „stramosii” perechilor de pantofi stiletto

Exista multe motive pentru care femeile poarta pantofi stiletto azi – si in general pantofi cu toc. Acestea le ajuta sa castige cativa centimetri in inaltime, sa fie mai elegante si totodata sa fie mai increzatoare. Acum cateva secole in urma totusi, pantofii cu toc aveau cu totul alt scop.

Pantofii cu toc nu au fost initial inventati pentru femei. In secolul 10, pantofii cu toc erau purtati de barbati pentru a putea sta mai bine pe cal.

Asadar, initial, scopul pantofilor cu toc inalt nu era sa fie la moda, ci sa fie practici. Pantofii cu toc permiteau barbatilor sa stea mai bine pe cal, asadar acestia puteau folosi mai usor sabia, arcul sau mai tarziu pistolul.

Inainte femeile nu purtau pantofi pentru a face picioarele mai sexy. De fapt, inainte picioarele femeilor nici nu se vedeau. Acestea purtau rochii lungi, asadar nu li se vedeau picioarele. In concluzie, nimanui nu ii pasa de cum aratau picioarele.

In zilele noastre, pantofii cu toc, in special pantofii stiletto sunt foarte comuni. Cu toate acestea, nu dintotdeauna a fost asa. Tocurile subtiri nu au fost disponibile decat abia dupa anii ’50, cand barbatii si-au dat seama ca pot face tocurile mai mici si inca sa suporte greutatea femeilor. Acestea deseori erau facute din otel.

Cu timpul, materialul s-a schimbat, insa conceptul de toc subtire (care defineste in zilele de azi pantofii stiletto) a ramas acelasi. Moda, tehnologia si noi materiale aparute pe piata au dust la evoluarea extraordinara a pantofilor stiletto. Astfel, in zilele noastre, pantofii stiletto arata foarte diferit fata de cum aratau in anii ’50.

Acum ca stii cand si de ce au fost inventat pantofii cu toc, respectiv pantofii stiletto, sper sa pretuiesti mai mult aceste tipuri de pantofi. Indata ce inveti sa stapanesti pantofii stiletto, iti vor deveni cel mai bun prieten, oferindu-ti o aura sexy.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*